Visdomstænder

Visdomstænder

Et menneske kan i alt få fire visdomstænder. To i overmunden og to i undermunden. Hos nogle kan visdomstænderne blive problematiske, hvis de gør skade på andre tænder.

Hvornår får man visdomstænder?

De fleste får deres visdomstænder, når de i 20’erne. Visdomstænderne har ikke nogen egentlig funktion mere, fordi tænderne ikke slides på samme måde som før i tiden. Desuden er menneskets kæber gennem årtier blevet mindre, hvilket betyder, at der ofte ikke er plads til visdomstænderne i munden. Dette kan forudsage problemer.

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Flere oplever, at visdomstænderne aldrig bryder frem. Dette gør ikke noget – så lægger de blot i kæben og gør ikke nogen skade. Nogle gange bryder en visdomstand dog kun lidt frem, fordi der ikke er plads til hele tanden. I sådanne tilfælde kan det ske, at der opstår betændelse i tandkødet, som viser sig gennem rødme, hævelse og smerte. Det er i nogle tilfælde muligt at behandle denne betændelse, men hvis den kommer igen, er det bedst at fjerne visdomstanden. I andre tilfælde kan der opstå en tandkødslomme mellem visdomstanden og tanden ved siden af. I denne sammenhæng kan der være stor risiko for, at der udvikles caries – huller – i enten visdomstanden eller tanden ved siden af, eller dem begge. I sådanne tilfælde vil der også være behov for at fjerne visdomstanden. I sjældne tilfælde kan der udvikles en cyste (væskefyldt blære) omkring visdomstanden – denne skal fjernes sammen med visdomstanden.

Hvordan fjernes en visdomstand?

Er din visdomstand fuldt brudt frem, vil det i de fleste tilfælde være muligt at trække tanden ud som med andre tænder. Men er den ikke brudt frem, kan det være nødvendigt at operere visdomstanden ud. I dette tilfælde vil du først få taget et røntgenbillede af visdomstanden. Det er meget forskelligt, hvor svært det er at fjerne en visdomstand, og afhænger af hvordan tanden og dens rod er placeret i kæben. Det er derfor op til tandlægen at vurdere, om vedkommende selv kan gøre det eller om du skal henvises til en specialtandlæge, der kan udføre operationen. Ved operationen bliver du lokalbedøvet, hvilket vil sige, at du er ved fuld bevidsthed. Herefter lægger tandlægen et snit og skubber dit tandkød væk, så der er adgang til kæbebenet. Skal man have opereret flere visdomstænder ud, er det en god idé at operere en side ad gangen. På den måde kan man tygge i den side af munden, der ikke er opereret.

Visdomstand

"Skiftet fra anden tandlæge, og har nu oplevet en kompetent ny tandlæge, som hører og respekterer, at jeg ikke er vild med tandlæger. Så anbefaler gerne."

Jette Hansen

januar 2019

"Var idag d. 21-1 på besøg på tandklinikken. Fik en rigtig god oplevelse, selvom jeg har tandlægeskræk. v.h."

Ingrid Nielsen

Januar 2019

"De kan kun varmt anbefales, de er så utrolig søde og venlige. Og ikke mindst prof. i deres arbejde."

Heidi Sørensen

November 2018

"Meget kort ventetid, god behandling, venligt personale og stor faglighed i fine omgivelser."

Martina Huter

December 2019

"Har lige skiftet fra anden tandlæge. Fantastisk at få ros, for forarbejdet af hygiejne omkring ens tænder. Vil helt klart anbefale jer. Held og lykke med jeres klinik"

Birte Pedersen

Maj 2019

"Dygtig, venlig og kompetent tandlæge"

Klaus Fogh

November 2019

"Dygtig, venlig og kompetent tandlæge"

Sonja Spalding

November 2019

"Meget grundig tandlæge, dygtig og professionel"

Eva Olesen

Maj 2019